Op de website PicResize.com kun je zelf afbeeldingen of foto’s verkleinen zonder gebruik te maken van Photoshop of een andere computerprogramma. Dit kan erg handig zijn voor het gebruik van een afbeelding in een email handtekening of voor op je WordPress website. Daarvoor is het namelijk fijn als een bestand zo min mogelijk kilobytes groot is terwijl de kwaliteit liefst zo goed mogelijk is. Hier volgt een handleiding hoe je dit voor elkaar krijgt.

Stap 1. Naar de website waar je de afbeelding kunt verkleinen

Ga naar http://www.picresize.com (opent in nieuw venster)

Stap 2. Upload de afbeelding

Je kunt een afbeelding uploaden vanaf je computer of je kunt een afbeelding laden via een url. Wij gaan voor de eerste optie en gaan ons logo verkleinen.

Klik op > Browse

Ga naar de juiste map. Selecteer de afbeelding of foto die je wilt verkleinen. Klik dan op > Openen.

Klik vervolgens op > Continue in de gele balk.

afbeelding of foto uploaden

Stap 3. De afbeelding verkleinen

Ik wil het logo gaan gebruiken in mijn email handtekening en daarvoor moet de afbeelding verkleind worden naar een breedte van 95 pixels. De hoogte zal ik niet invullen zodat de verhouding van de afbeelding intact blijft.

Ga naar de optie 2. Resize your picture:

Achter Make my picture: kies je voor > Custom Size…

Vul bij Width de gewenste breedte in. Ik kies hier voor 95 pixels. Je kunt hier ook een percentage instellen. Achter Estimated Final zie je meteen wat de hoogte zal worden (zie je dit niet klik dan even in het grijze niets buiten een invulvak).

afbeelding of foto verkleinen

Stap 4. Opslagformaat kiezen

Kies bij optie 4. Save As: achter > Image Format: voor JPG, GIF of PNG. Voor GIF zou ik alleen kiezen als het gaat om een niet al te complexe afbeelding. Een logo zal vaak wel kunnen, maar een foto weer niet. Voor BMP zou ik niet kiezen omdat dit vaak tot een groter bestand leidt.

Tip 1: Je kunt het beste even experimenteren wat de beste kwaliteit geeft in combinatie met de minste aantal kilobytes. Dit doe je door het proces meerdere keren te doorlopen en dan te kiezen voor een ander opslagformaat of eventueel ook een andere afbeeldingsgrootte. Bij JPG kun je ook variëren met de kwaliteit (achter > JPG Quality:)

Tip 2: Heeft de afbeelding een transparant gedeelte, dan moet je kiezen voor PNG of GIF. JPG en BMP maken transparante delen wit.

Tip 3: Als je voor JPG kiest kun je een maximale bestandsgrootte invullen (achter > Max Filesize:). Heel handig voor foto’s voor op je website!

Ik kies in het voorbeeld voor PNG. Dan klik je op > I’m done, Resize my picture! in de gele balk. Je komt op de volgende pagina.

opslagformaat kiezen

Stap 5. Opslaan

Je ziet onder Filesize hoe groot het nieuwe bestand gaat worden. Voor een logo in je email handtekening vind ik maximaal 40 kb acceptabel, maar liefst veel minder. Voor afbeeldingen op je website blijf ik meestal ruim onder de 50 kb, maar dit is ook afhankelijk van de grootte van de foto of afbeelding.

Als je het aantal kb’s acceptabel vindt, sla je het bestand op door te klikken op > Save to Disk. Zo niet, dan kun je beter van voren af aan beginnen (en dus niet via Resume Edit) en kijken of een ander opslagformaat een beter resultaat geeft.

afbeelding of foto opslaan